CAD-CAM и циркониев диоксид

Циркониев диоксид – материал на бъдещето

Цирконият е един от най-разпространените елементи в земната кора. Той е основата на циркониевия диоксид (итрий стабилизиран циркониев оксид). Този висококачествен материал е бил успешно използван повече от 20 години в медицината – хирургията и ортопедията, а сега вече е навлязъл и в денталната медицина и стоматологията. Благодарение на отличните му биологични характеристики, днес цирконият е предпочитан материал за съвременните дентални възстановявания.

Според научни изследвания циркониевият диоксид  не освобождава алергени и други бионесъвместими вещества в устата. Освен това, той е отлично поносим от меките тъкани, които го разпознават и приемат като естествен зъб. Провежда топлите и студени дразнители много по-бавно от конструкциите, съдържащи метал. Той е киселинно устойчив и непорьозен, не абсорбира други вещества и плака. Почистването е бързо и лесно и предотвратява пародонтита. Има изключителната твърдост и висока плътност – издържа и на най-високите дъвкателни натоварвания във всички области. Цирконият не променя цвета си. Конструкций, изработени в пълен контур от транслуцент цирконии (пълна морфологична форма, без керамика за облицоване) могат да се използват при пациенти с парафункций, без да се счупят или износят! Това е единствената естетична алтернатива за тях.

Технологично има два основни метода за изработване, нашата лаборатория работи с CAD-CAM система на SCHUTZ DentalGroup.

CAD-CAM системата е една от най-модерните компютърно управлявани апаратури за дигитално сканиране, моделиране и машинно изготвяне на зъбни конструкции. Тя представлява неразривно свързани специализиран софтуер, оптичен скенер и фрезапарат, които обменяйки си индивидуалните данни на пациента изготвят всички видове зъбни конструкции от всякакви материали за успешното му лечение.
Компютърно управляваната фреза е с 5 едновременно работещи оси и с 30-градусов ъгъл на втората ос, така че изрязването на подмоли на зъбите и абатментите за импланти не представлява никаква трудност.

Предимствата при CAD-CAM системите са много: висока технологичност и скорост, намалена ръчна обработка, виртуален архив и др.

Преимущества и показания за циркониев диоксид:
•    конструкции върху импланти
•    мостове с няколко липсващи зъба
•    корони с естетична керамика
•    корони пълен контур (изработени само от цирконии) с изключителна здравина, за пациенти с бруксизъм – стискане със зъби
•    инлй, овърлей, пинлей
•    стави при комбинирано протезиране
•    абатмънти – в имплантологията

Всички Ваши поръчки ще бъдат изпълнени на майсторски модел, артикулатор Artex на фирма AMANNGIRRBACH със средни или индивидуални стойности.
За полихроматично изграждане на циркониев скелет използваме керамика IPS e.max на фирма IVOCLAR Vivadent.


cad cam - snimka

IMG_7603_1